28 Kasım 2013 Perşembe

Kabala ve Tarot





Büyük arkana kartlarının her biri numaralandırılmıştır. Bu numaralandırma ile Kabala gizli öğretisi arasında bir ilgi olduğuna inanılır. 

Kabala kabul etmek kökünden gelen İbranice bir kelimedir. Mısır felsefesinden etkilenmiş Yahudi ezoterik ilmi olan Kabala'nın  temelini "yaşam ağacı" oluşturur. Yaşam ağacı Türk,Çin, Hint, Eski Mısır gibi birçok kültürlerinde görülen bir semboldür. Kültürler arası bu ortak motif Şamanist geleneğe göre, Dünya, göğün göbeği” ile bu ağaç sayesinde irtibat halinde olup, bu ağaç ile beslenir. Anne rahmindeki bir bebek için göbek kordonu nasıl yaşamsal bir öneme sahip bulunuyorsa yeryüzü için de bu irtibat kanalı aynı derecede öneme sahip bulunmaktadır. Ruhların yaşam ağacı dallarına konmuş kuşlarla simgelenişi Hint metinlerinde de mevcuttur. Örneğin, ruhların bedenden bedene göçen göçmen kuşlara benzetildiği Upanişadlar’da bulunan bir sembolizmde yaşam ağacına tünemiş iki kuştan biri meyveyi yerken, öbürü bakar ki, bu iki kuştan (Atma ve Jivatma) meyveyi yiyen “reenkarne olmuş, aktif haldeki ruh”u, öteki kuş ise bedensiz ruhu simgeler. 


                               
                

Yaşam ağacında, insanın var oluşu ile var oluş mertebelerini anlatıldığına inanılır; yani ruhun yolculuğunun simgesidir. Büyük arkana kartlarının insanın hayat macerasını ve tekamül yolundaki merhaleleri anlattığından bahsetmiştik. Tarotun büyük arkana grubunda bulunan 22 kartın İbrani alfabesinde bulunan 22 harfe karşılık geldiğine inanılır. Çünkü Kabala öğretisinde İbrani Alfabesinin simgeciliği gizlidir ve her bir harfin yaşam ağacı ile bağlantısı olduğu söylenir.  Tarotun ortaya çıkış biçimi bizler için hala gizliliğini korusa da Kabala öğretisinin resimleniş biçimi olduğunu düşünen birçok kişi vardır. Neden olmasın?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder